Product Search
Color search
Graboplast Solutions Special destination Commercial flooring
Önfertőtlenítő/-tisztító felületű, kopásálló, flexibilis padlóburkolat kidolgozása
There are no translations available.


A Graboplast Padlógyártó Zrt. 936,75 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében „Önfertőtlenítő/-tisztító felületű, kopásálló, flexibilis padlóburkolat kidolgozása” címmel benyújtott pályázatával. A projekt azonosítószáma: GINOP-2.2.1-15-2017-00050

 

A Graboplast Zrt. és a Pannon Egyetem egy 4 éves K+F+I projektet kíván megvalósítani, amelynek célja egy önfertőtlenítő/-tisztító felületű flexibilis padló kidolgozása. Az új termék felhasználói alapvetően az egészségügyi intézmények, amelyek az új padló segítségével csökkenteni tudják a kórházi eredetű fertőzések (HAI) számát.

Az egészségügyben világszerte egyre komolyabb problémát jelent, hogy a kórházba bekerülő, legyengült egészségi állapotú betegeket az intézményekben szerzett kórokozó támadja meg. A fertőzést okozó baktériumok az intézmények padlóburkolatán is megtalálhatóak.

A fertőzés egyrészt rontja a gyógyítás hatékonyságát, ezáltal növeli a költségeket és a kórházban töltött napok számát, másrészt pedig további szövődményekhez vagy végső esetben a beteg halálához vezethet. A problémának tehát gazdasági vetülete is van, mivel növeli az egészségügyi kiadásokat és csökkenti a munkaképes lakosság munkában töltött idejét.

Az egyéb egészségügyi létesítményekben is van igény a minél higiénikusabb és biztonságosabb környezet létrehozására, mint orvosi rendelők, szociális otthonok, stb. Az egészségügyi területen túl olyan közületi helyeken is fontos szempont a fertőzésvédelem, ahol sok ember tartózkodik egy légtérben (pl. tanterem, öltözők).

A projekt célja a fentiek alapján egy olyan könnyen feldolgozható lakk kifejlesztése és felvitele a padlóburkolatra, amely megfelelő intenzitású fény hatására oxigén és légnedvesség jelenlétében, molekuláris szinten oxidálja és ártalmatlan komponensekre bontja a kórokozókat. Ez a speciális lakkréteg a lágy, flexibilis PVC padlókárpitok felületét a kopásállóság növelése mellett hatékony önfertőtlenítő és öntisztító sajátságúvá teszi.

A fejlesztés eredménye e védőréteggel ellátott PVC padló, mint késztermék, amely világ szinten is teljesen innovatív. Az új termék iránt jelentős export piaci igény várható, mivel egy általános higiéniai problémára nyújt hatékony megoldást úgy, hogy ezzel jelentősen csökkenti a megbetegedések számát, és ezáltal az egészségügyi kiadásokat.

Az együttműködés a Pannon Egyetem kutatóinak a nagy reakciókészségű gyököket termelő fotokatalízis területén elért tudására és a Graboplast több évtizedes padlógyártási tapasztalatára épül, ami együtt a sikeres projekt megvalósítás garanciája.

További információ kérhető:

Tanos Ádám

Mobil +36 20 248 9338 | This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

 
TopSitemapImpressionsData handlingGTC

Webdesign:

R-BIS