Product Search
Color search
Graboplast Hírek Kiemelkedő füst- és láng tulajdonságokkal rendelkező műanyag padlót fejlesztett a győri Graboplast, többek között elektromos buszok számára
Kiemelkedő füst- és láng tulajdonságokkal rendelkező műanyag padlót fejlesztett a győri Graboplast, többek között elektromos buszok számára


Az elektromobilitás részeként egyre több város képzeli el a jövőjét füstmentes közlekedési eszközökkel. Ennek megfelelően a buszgyártók világszerte nagy hangsúlyt fektetnek a jövő városi buszának fejlesztésére.
Tudjuk, hogy a fejlesztések egyik sarkalatos pontja a megfelelő mennyiségű energiát tárolni képes akkumulátorok kérdése. Ezek mérete, hatékonysága, tartóssága, meghatározó részt képvisel a jármű gyakorlati alkalmazhatóságában és sikerességében.

A jelenleg leggyakrabban használt LI-ion akkumulátorok sok kedvező tulajdonságuk mellett egy elméleti kockázati tényezőt is magukban hordoznak, hiszen baleset vagy műszaki hiba esetén kigyulladhatnak. Ennek megfelelően, a buszgyártók részéről nő az igény a javított tűzállóságú belső burkolati anyagok iránt.


Az elektromos buszok ezen igényét felismerve, a Graboplast 3 évvel ezelőtt indított fejlesztése egy olyan buszpadló kidolgozását célozta meg, amely az eddig használt burkolatokhoz képest, sokkal nehezebben kap lángra és füstje kevésbé toxikus.

Első lépésként a receptúrát és a termék felépítését dolgozták ki a cég szakemberei, majd pedig azt a technológiát, amellyel a termék ipari módon előállítható. Fontos kritérium volt, hogy a járműipari padlók általános követelményeinek (kiváló kopási tulajdonságok, csúszásmentesség stb.) is megfeleljen az új termék.

Amennyiben a levegő oxigén tartalmát (21%) további oxigén hozzáadásával növeljük, könnyen meggyújthatóvá teszünk normál esetben nem gyúlékony anyagokat is. A mérnökök legfőbb célja az volt, hogy a padló a levegőnél jelentősen magasabb oxigéntartalmú közegben is ellenálljon a gyújtólángnak. A fejlesztések eredménye pedig az Ecotech Dragon+E járműipari padló, amely a 30% oxigén jelenlétében sem gyullad meg.


Az ellenőrző vizsgálatokat független intézetekben végeztették a cég szakemberei, úgy az említett LOI 30 (Limited Oxygen Index) esetében, mint a füstgázok toxicitása vizsgálatánál. Ez utóbbinál a keletkező füstgázok összetevőit vizsgálják gázkromatográffal, különös tekintettel azokra a komponensekre, amelyeket egy egyezményes toxicitás index-szel (CIT) jellemeznek.

A normál busz padlók 5-7-es CIT értékével szemben a Graboplast Ecotech Dragon+E terméke 1,39-es értéket ért el. Ez azt jelenti, hogy a padló füstgáz összetétele és nehezen éghetősége révén életeket menthet azzal, hogy több időt hagy a balesetet szenvedett, vagy meghibásodott jármű elhagyására.


Az elektromos buszok terjedésével, nőni fog az igény az ilyen speciális tulajdonságú padlók iránt is, melyre a gyártó a speciális technológiát igénylő termék gyártási kapacitásának kiépítésével készül. Az új terméket jelenleg 2 buszgyártó teszteli, melyek eredménye 2019 év végén várható.

Grabo Ecotech Dragon 210x148 V05C Preview

 
TopSitemapImpressionsData handlingGTC

Webdesign:

R-BIS