Product Search
Color search
Graboplast Hírek Új padlófejlesztés e-buszok számára
Új padlófejlesztés e-buszok számára


Lángmentesített járműipari padlót fejlesztett ki elektromos autóbuszok számára a Graboplast.
A projekt több éves szakmai munkát igényelt, amelynek döntő részét a vállalat kutatás-fejlesztési részlege végezte.

A kutató-fejlesztő csapat jól felkészült, ezúttal is bizonyította: rendelkezik azzal a tudással, hogy egy ilyen projektet megvalósítson - mondta Baji Mihály marketingmenedzser. Ezen túl természetesen voltak olyan munkafázisok, amelyeknél külső szakintézetet is igénybe vettek - tette hozzá.

A vállalat olyan termék létrehozását tűzte ki célul, amely közlekedési baleset vagy műszaki hibaesetén meggátolja az égést, illetve megakadályozza a tűz tovaterjedését a közösségi közlekedési járműben. Ezt az elvárást a terméknek 30%-os oxigéntartalom mellett kell teljesítenie – közölte Bóna Emília vegyészmérnök, a kenéses technológia fejlesztési részleg vezetője.

Ismertetése szerint a fejlesztés arra irányult, hogy a termék magas oxigén koncentrációnál se égjen, vagyis a termék ne támogassa az égést. A bevizsgálások során igazolódott, hogy az elvárásnak képes eleget tenni az új fejlesztésű padló. Ennek a követelménynek a teljesítését támogatják az előállításánál használt különféle anyagok, különleges adalékok.

busz01De mi is ez a rejtélyes 30%-os oxigéntartalom?
Ez az oxigén mennyisége normál légtérben lévő 21% körüli oxigéntartalomnál magasabb, s ebben a 30%-os oxigéntartalmú közegben végzik a termék tesztelését, bevizsgálását.

Ennek a megoldásnak az a háttere, hogy magasabb oxigénkoncentrációnál könnyebb az égés, mint az alacsonynál. A 30%-os oxigénindex alkalmazása tulajdonképpen egyfajta vizsgálati módszer, próbatétel, amely azt elemzi, hogy a szóban forgó termék magas oxigéntartalomnál is ellenáll-e a lángok továbbterjedésének, pusztításának.

A Graboplast e-buszok számára kifejlesztett járműipari padlója a szigorú vizsgán megfelelt. Egyúttal megfelelt azoknak a magas követelményeknek, amelyeket a szabványok és az e-buszok gyártói támasztanak a beszállítókkal szemben. Magyarországon egyébként a Graboplast elsőként fejlesztette ki a különleges e-autóbuszoknál alkalmazható padlót.

Kínában már közlekednek e-buszok, amelyeknek utasai a Graboplast különleges padlóját használják. A termék kész van, piacképes, kínai exportja megkezdődött – közölte Baji Mihály. A cég nagy lehetőségeket, piaci perspektívát lát az e-járművek terén – tette hozzá.

Az új fejlesztésű termék lényege tehát az a tulajdonsága, hogy az égést gátolja. Baj esetén emberéleteket menthet meg és megakadályozza, hogy a jármű a tűzmartalékává váljon De mindennek a padló megjelenésében semmiféle látható jele nincs. PVC padló, küllemre semmi nem utal fokozott műszaki-, és utasbiztonságot nyújtó voltára.

S hogy miért fontos mindez a Graboplastnak? Azért, mert lépést akar tartani a buszgyártási trend változásaival. Az előrejelzések szerint várhatóan bővülni fog a környezetet káros anyaggal nem terhelő e-buszok nemzetközi piaca, s ennek az új iránynak a vállalat is aktív részese kíván lenni.

 
TopSitemapImpressionsData handlingGTC

Webdesign:

R-BIS