Product Search
Color search
Graboplast Hírek A múlt előtti tisztelgés
A múlt előtti tisztelgés

Grab Miksa ipartortenelmi emlekhely
Ipartörténelmi emlékhelyet jelöl a tábla a Graboplastnál

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2005-ben egy önálló közhasznú alapítványt hozott létre a még fellelhető ipar történeti értéke megmentése érdekében. A Győri Ipartörténeti Alapítvány tagjai a város jelentősebb iparvállalatainak elhivatott vezetői, helytörténeti kutatók, továbbá a szakmai feladatokat, projekteket kidolgozó és koordináló szakemberek.

Andorka Zsolt projektvezető az alapítvány céljaival kapcsolatban elmondta, szeretnék láthatóvá tenni Győr ipari múltját, ezért kidolgozták és elindították a győri „ipartörténeti emlékhelytábla” projektet. Fontosnak tartják megjelölni a helyi ipar emblematikus helyszíneit, ezért a várost több tematikus sétával bejárható területre osztották fel. Ezek közül elsőként egy nyolc „stációt ” magába foglaló gyárvárosi útvonal valósul meg.

Az alapítvány első ipartörténeti emlékhelyet jelző tábláját a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. épületének falán avatta fel 2017 áprilisában. Az év decembere óta a Kandó Kálmán utcában újabb két tábla is hirdeti, hogy ott a győri ipartörténet szempontjából kiemelkedő emlékhelyet találhatunk.

Gyárváros e részén a Magyar Ágyúgyár Részvénytársaságnak (ma E.ON telephely), valamint a Heller & Asconas Részvénytársaságnak (ma Glovita Kesztyű Zrt.) állított emléket a Győri Ipartörténeti Alapítvány.

Idén nyáron a Grab Miksa és Fiai által alapított részvénytársaság (a mai Graboplast), a régi Waggongyár, a Linum-Taussig S. És Fiai gyár (később Győri Lenszövő) helyén, továbbá az Ipar-csatornánál is rozsdamentes acélból készített emléktáblák felállításával és az emléktáblára mutató, járdafelületbe ágyazott bronzkorongokkal tiszteleg az alapítvány a város ipari múltja előtt.

Az emlékhelyek avatásával egy időben ipartörténeti tematikus túraútvonal is létrejön, amely gyalogosan vagy kerékpárral egyaránt remek programot ígér a győrieknek vagy a városba látogatóknak, ezzel is tovább gazdagítva a város turisztikai kínálatát.

Különlegességnek ígérkezik a táblákon lévő QR kód, amely segít, hogy okostelefonunkat használva, még több információt elérjünk az adott emlékhely múltjáról.

Miklósy Lajos az alapítvány elnöke köszönetét fejezte ki, hogy a Graboplast vezérigazgatója, Jancsó Péter készséggel állt a kezdeményezés mellé, így a gyár főépülete előtti zöldterületen az emlékhely kivitelezésének költségeit is vállalta.

 

 
TopSitemapImpressionsData handlingGTC

Webdesign:

R-BIS